Switch to normal theme

Birkás Márta professzor asszony a 2017. évi Surányi János díj kitüntetettje

A Magyar Tudományos Akadémia Növénytermesztési Bizottsága 2005-ben alapította a szakma legnagyobb elismerését kifejező kitüntetést, amelyet évente egy alkalommal, egyetlen személynek ítél oda a kuratórium.

2017-ben a kitüntetést Birkás Márta egyetemi tanár, az MTA doktora kapta meg. A kitüntetést Karcagon 2017. szeptember 6-án a Karcagi Kutatóintézet 70. éves jubileuma alkalmából rendezett tudományos konferencián adta át az MTA TVNTB Surányi kuratóriuma nevében Gyuricza Csaba egyetemi tanár a NAIK főigazgatója.

Izsáki Zoltán professzor, a kuratórium elnöke méltatta Birkás Márta munkásságát. „Tudományos munkásságának jellemző területei a talajminőség javítása, a talajok védelme a káros hatásokkal szemben. A nemzetközileg elismert szakember a talajműveléstanban új kutatási területet alapozott meg a művelés eredetű állapothibák felfedésével. Jelentős eredményeket ért el a szárazság- és csapadék-stressz mérhető hatásainak kutatásában. Kidolgozta a környezettel harmóniát teremtő talajhasználat feltételrendszerét. Tudományosan megalapozott módszereit napjainkra több millió hektáron vezették be hazánkban. Nemzetközi elismertségének köszönhetően a termőhelyhez és klímához adaptált módszereit, négy térségi országban, különböző talajokon alkalmazzák sikerrel.”

 

Jolánkai Márton