Switch to normal theme

A 2017-es Kutatók Éjszakája az MKK-n

A CSÖRSZ-ÁROK TITKAI

A Kutatók éjszakáján a SZIE MKK Környezettudományi Intézet Vízgazdálkodási Tanszékének rendezésében, Sztarenszky Róbertné, Harkányi Ádám és Harkányiné Dr. Székely Zsuzsanna valósította meg a programot. Résztvevők: 42 fő

17 h-tól a 105-ös szemináriumi teremben először előadás mutatta be a Csörsz-árkot.

 

Az előadást szakmai plakátok és makettek (Csörsz-árok, szarmata falu) tették teljesebbé.

 

A 60 perces előadás után Csörsz-árok tudásfelmérő tesztet töltött ki a hallgatóság.

 

Csörsz mondák könyveket és Csörsz-árok (TKM) füzeteket, mondák és Csörsz-árkos színes szóróanyagokat osztottunk ki.

 

Majd népszerűsítő játékos feladatot kaptak a gyerekek: ki kellett választani a Csörsz-árok korához illő régészeti leleteket (szarmata kori cserépdarabok) a többi, megtévesztő tárgy közül.

 

A többnyire sikeres választások után Csörsz lovaggá avattuk a fiúkat és Délibábbá a lányokat, de voltak olyan játékos kedvű felnőttek is, akiket kérésükre lovaggá avattunk.

 

Közben kiosztottuk a SZIE MKK-s apróbb ajándékokat is.

Voltak még az előadás után betévedő kíváncsi látogatók, közöttük régi Csörszös ismerősök, mint pl. a mindent tudó Bömbös a régész táborból…

 

A történelmi, kulturális örökségünk komoly és játékos megismertetésével kellemes és hasznos színfolt volt a Kutatók éjszakáján a Csörsz-árok titkai című program.

 

SZIE MKK Növénytermesztési Intézet

Szervezők:

  • Dr. Kassai Mária Katalin
  • Csúrné Dr. Varga Adrienne
  • Dobiné Kovács Katalin
  • Béres Tímea

Résztvevők: 146 fő

 

Intézetünk negyedik alkalommal vett részt a Kutatók Éjszakáján. Programunk az elmúlt években nagy sikert aratott „Mindennapi Kenyerünk születése” címet viselte ismét és azt kibővítve, újragondolva nagy lelkesedéssel terveztük meg az eseményt.

A program regisztrációhoz kötött volt, mert a kutató laboratóriumban helyszűke miatt egyszerre csak legfeljebb 15 érdeklődőt tudtunk fogadni, viszont azt tapasztaltuk, hogy többen, találomra választottak bennünket. Mint a mellékelt képek mutatják, nem csalódtak.

Elsősorban az általános iskolások érdeklődését keltettük föl, de néhány szülő a gépeket látva, azok működésével kapcsolatban tett föl keresztkérdéseket.

Először A Sipos Sándor teremben lehetett ismerkedni a gabonamagvakkal, az éppen kikelt gabonák és szárított gyökeres növények közötti hasonlóságokat és különbözőségeket tapasztalhatták meg.

 

Ezt követően a „learatott” gabonát, megtisztították…

 

...beltartalmi értékét megmérték...

 

…megőrölhették. Mini látványmalmunk minden korosztály számára érdekesnek mutatkozott.

 

Volt aki a kész lisztet és a korpát hazavitte emlékül. A fiúk inkább a Valorigráffal „megdagasztották”…

 

Szorgalmas és lelkes közönségünket házi készítésű kenyerekkel, pogácsával, keksszel kínáltuk.

 

Intézetünk munkatársa Dr. Hufnagel Levente a Forrásközpontban tartott előadást Klímaváltozás, fenntartható életmód, globális társadalom címmel. Ezen a programon elsősorban családok vettek részt, akik között ajándék könyveket osztottunk ki.

 

Kutatók éjszakája a Botanikus Kertben

A Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézete a Mézek-ízek-gyomnövények, Penészvilág-penészvirág, Ászkálódás a talajban című programjaihoz illő játékos feladatokkal várta a látogatókat. A programban résztvevő oktatók: Dr. Turóczi György, Dr. Körösi Katalin, Dr. Tóth Ferenc, Póss Anett, Dr. Dorner Zita és Pintér Orsolya.
Növényorvos MSc hallgatók: Radics Fanny, Czaga Krisztina és Bacza Alexandra

Résztvevők száma: kb 500 fő

 

Két órától iskolás és óvodás csoportok érkeztek, négy óra után a családok álltak a középpontban.

 

Az érdeklődők különböző fajta mézeket kóstolhattak, gombafelismerést tanultak és egy menetlevél kitöltésével megismerkedhettek a komposztálás, hulladékgazdálkodás és a talajlakó szervezetek kapcsolatával. A mézkóstoló során a legnépszerűbb méz a napraforgó és a repceméz volt. A zárt petricsészékben lévő penészek párosítása érdeklődő kérdéseket vetett fel, melyik gombának hol és miért lehet jelentősege az életünkben.

 

Fatermetű füvek- bambuszok

Szervező: MKK Kertészeti Intézet, Dr. Neményi András egyetemi docens

Lebonyolításban résztvevő hallgatók: Horváth Kitti, Nagy Gergő, Nikolics Zorán, Takács Sándor

A 2017-es Kutatók Éjszakája Rendezvényen a SZIE Gödöllői Botanikus Kertjében ismét tovább nőtt a látogatottsági létszám.

Az egyik népszerű program a „fává növő fűfélék” azaz a bambuszok elképesztő világát mutatta be.

 

A bambuszból készült termékek széles palettáját és magát a botanikus kert bambusz élőnövény gyűjteményét a gyerekek nagy izgalommal és lelkesedéssel fedezték fel. A programot a többi botanikus kerti programmal együtt jövőre érdemes már 13:00-tól meghirdetni, hiszen most is voltak korán érkező csoportok az óvodás korosztályból.

 

Halgazdálkodási Tanszék

14 órától 18 óráig a Halgazdálkodási Tanszék 6 programmal várta az érdeklődő gyerekeket, diákokat és családokat a Kutatók Éjszakáján.

 

Ismerd meg hazánk halfajait!

Néhány hazai halfajt láthattok élőben és tudhattok meg róluk fontos és érdekes tudnivalókat    

Pontyok kívül-belül

Ismerd meg a halak fontosabb külső és belső szerveit! Láttál már kopoltyút? Vagy úszóhólyagot? Esetleg tudod is, hogy mire használják ezeket a halak?

 

Kézműves halkalandok

Színezz, vágj, ragassz! Kreatív kézműves foglalkozás.

 

Guppi lovagi torna

Itt a lehetőség fogadni, hogy melyik pikkely-páncélos guppi lovag nyeri el a királykisasszony guppi szívét!

 

 

A vízibolhák csodálatos élete

Bolha vagy rák? Ugrál, de mégsem bolha… Mi az?

 

Élet egy tengeri akváriumban

Élet a korallzátonyon. A trópusi tengeri akvárium színpompás lakóinak bemutatása.

 

Mind a hat programért felelős kutató, PhD hallgató teljes átéléssel mesélt a gyerekeknek a halak életmódjáról, élettanáról, táplálkozásukról, viselkedésükről. A szakmai tudás átadását látványos fotók, ábrák, plakátok segítették, tették teljessé, érthetőbbé. Játékos vetélkedő formájában ismerkedhettek meg az érdeklődők a halak belső szerveivel, valamint a territórium tartó fajok viselkedésével. Képekkel illusztrálva mutattuk be a vízibolhák szervezetének felépítését, az egyes hazai halfajok legjellemzőbb tulajdonságait, és ha sokat kellett várakozni egy-egy állomásra, akkor lehetőség volt kézműves foglalkozásra, színezésre, bábkészítésre és csipeszhalak életre keltésére. Tengeri korallok is bemutatásra kerültek, amiket kézről-kézre adtak a lelkes nebulók egymásnak.

A tanszéken 254 fő regisztrált, de voltak még kósza érdeklődők, akik 18 óra után tévedtek be. Legnagyobb létszámmal iskolás csoportok, osztályok vettek részt programjainkon.

A Kartól kapott apró ajándékok mellett édességet, cukorkákat, halas színezőt és halas ételeket reklámozó kiadványokat is osztogattunk. Mindnek nagy sikere volt.

Véleményem szerint egy nagyon érdekes, bár zsúfolt Kutatók Éjszakáját tudhatunk a hátunk mögött, ahol játékosan sajátíthatták el a gyerekek a halas ismereteiket és mélyíthették el tudásukat.